01 Mar
01Mar

שיעור מאת מורינו ראש הישיבה הגרי"מ זביחי שליט"א

כתיב במגילה 'ונהפוך הוא אשר ישלטו היהודים המה בשונאיהם' הנה ברצון חכמים לבאר את גודל אמיתות הנס הגדירו ע"י מהפך שנהפך מצב היהודים וישלטו בשונאיהם, ובהשקפה ראשונה נראה ד'נהפוך הוא' הינו פועל יוצא שבא ע"י סיפור המגילה גרידא, אולם בהתבוננות מעמיקה נראה כי 'הנהפוך' הוא עיקר החידוש ויסוד ההארה שבא ע"י הקב"ה לאחר חורבן בית ראשון.

הנה אמרינן במס' יומא כט. על הא דנאמר בתהילים למנצח על אילת השחר המרמז על שמה של אסתר, 'למה נמשלה אסתר לשחר, לומר לך מה שחר סוף כל הלילה אף אסתר סוף כל הנסים 'ובפשטות הדבר תמוה דבדרך כלל לילה מרמז אלה הסתר שנ' 'להגיד בבוקר חסדך ואמונתך בלילות' דהינו דבלילה שיש הסתר פנים שם החיבור אם הקב"ה הוא ע"י אמונה, אולם בבוקר שיש גילוי פנים נראים חסדיו של הקב"ה ואז אין צריך להאמין כיון שהכל נראה להדיה ולכן להגיד בבוקר חסדך.

ולפ"ז צ"ב דאמרינן 'מה שחר סוף הלילה אף אסתר סוף הנסים' דמשמע דבלילה יש ניסים גלויים ובשחר בהפציעה היום זה הסתר פנים ולכאורה הדבר נהפוך הוא. ועוד איתא במגילה 'ומרדכי היהודי רצוי לרוב אחיו' ואמרינן במגילה 'ורצוי לרב אחיו, לרוב אחיו ולא לכלאחיו מלמד שפירשו ממנו מקצת סנהדרין' וצ"ב הרי מרדכי היהודי הוא הנלחם בכל כחו כנגד קליפת עמלק שלא יכרע ולא ישתחווה ובכל זאת בסוף המגילה הוא רק רצוי לרוב אחיו. 

ומנגד על המן הרשע שהיה זרע עמלק וביקש להשמיד את כל היהודים אמרינן במס' גיטין נז: 'מבני בניו שלהמן למדו תורה בבני ברק', ולכאורה הדבר והנפוך הוא דמרדכי רצוי רק לרוב אחיו והמן הרשע זכה כי בניו ילמדו תורה בבני ברק.

ב. אלא בביאור גדר נהפוך הוא יש להקדים, דהנה עם ישראל קיבל תורה בגילוי פנים ממש שראה את קבלת התורה במעמד הר סיני בקולות וברקים, וגילוי השכינה היה ממש לנגד ענייהם, וגליוי פנים זה המשיך כל זמןבית ראשון דאמרינן במתני' עשרה ניסים היו במקדש.

ועוד מבאר דבאותו הזמן היו ארבע מאות שנות נבואה והיו הנביאים כפלים מיוצא המצרים, וכל זה גרם שעם ישראל היו יודעים ומכרים את בוראם רק בגילוי פנים ממש ללא שום הסתר אלא גילוי פנים מושלם שלא יכלושלא להכיר אותו.

ולאחר חורבן הבית דפסק הגילוי פנים עם ישראל חשבו ח"ו דהקב"ה עזבם כיון דליכא גילוי פנים, עד כדי שהנביאים עצמם כביכול מיעטו בכבוד קונם, דבגמרא יומא סט: מובא למה נקרא שמם אנשי כנסת הגדולה שהחזירו את העטרה ליושנה, משה אמר "האל הגדול הגבור והנורא" בא ירמיה ואמר נכרים מקרקרים בהיכלו איה נוראותיו ולא אמר "הנורא", בא דניאל ואמר נכרים משתעבדים בבניו איה גבורותיו ולא אמר "הגבור", באו אנשי כנסת הגדולה ואמרו אדרבא זוהי גבורתו ואלו הן נוראותיו, שאלמלא מוראו של הקדוש ברוך הוא היאך יכולה אומה אחת להתקיים בין האומות, והחזירו את העטרה ליושנה ואמרו "האל הגדול הגבור והנורא".

ועוד אמרינן במגילה יב. דבאותו הדור נתחייבו שונאים של ישראל כליה כיון דעבדו עבודה זרה, וכבר הקשו המפרשים דגם בזמן בית ראשון עבדו ע"ז, ולמה דווקא על ע"ז שבאותו הדור נתחייבו כליה, ומיישבים דבזמן בית ראשון עבדו ע"ז אבל לא החליפו את אלוקיהם, אולם באותו הדור כביכול חשבו דהקב"ה עזבם ועבדו ע"ז תורת החליפו את אלוקיהם.

וכל זה כיון דעם ישראל ואפילו הנביאים חשבו שאיןקיום לתורה ללא מציאות של גילוי פנים ממש , ולכךבזמן הסתר פנים חשבו דליכא תורה והקב"ה עזבם ח"ו.ג. ולאחר כל רוח הימים ההם המבחן הראשון שבו היונתונים ישראל הוא בסיפור המגילה, שאחשוורוש ציווה על כל ישראל לבוא לסעודה, וכלל ישראל חשבו דהגם דע"פ דין תורה אין הם יכולים ללכת מ"מ כיון דהשתא ליכא תורה צרכים הם ללכת ע"פ דרך הטבע ולהשתעבד לחשוורוש וליהנות מסעודתו של אותו רשע.

אולם איש יהודי היה בשושון הבירה ושמו מרדכי שלאיכרע ולא ישתחווה, דהינו דמרדכי היהודי היה היחידה עומד בפרץ בשם כנסת ישראל ולא קיבל את השיטה דכביכול הקב"ה עזב את עמו ישראל והשליכם לדרך הטבע אלא זעק זאת התורה לא תיהיה מוחלפת ח"ו ולכן נלחם בכל כחו שלא ילכו ליהנות מסעודתו של אותו רשע ויעברו על דרך התורה.

ולאחר שראו ישראל שנגזר עליהם כליה להשמיד להרוגו לאבד את כל היהודים הבינו שטעו בעצם ההסתכלות והבינו את גדר דנהפוך הוא דהקב"ה לא רק שלא עזבם אלא קרוב אליהם יותר כמו שיבואר.

ד. המהר"ל בהקדמה לאור חדש הביא את דברי המדרש וז"ל 'בשביל כך היה כופה עליהם הר כגיגית כדי שיהיו אנוסים שהיה מאנס אותם על קבלת התורה וכיון שהיו ישראל אנוסים, ובמאנס כתיב "לא יוכל לשלחה כלימיו" וכן לא יפרד ישראל מן השם יתברך לעולם, וכןאמרו על הפסוק "ולו תהיה לאישה" וגו' הרי ישראל אנוסתו של הקב"ה, והטעם הוא כיון שהיה מאנס אותה א"כ הוא היה מכריח אותה אל החיבור הזה, והחיבור שהוא הכרחי אין לזה סילוק כלל, אבל עיקר הסיבה שהיה מכריח אותם הוא הטעם אשר אמרנו כי התורה בעולם היא הכרחית', עכ"ל.

ועוד יש להוסיף לביאור העניין דהמפרשים מקשים הרי במעמד הר סיני עם ישראל אמרו נעשה ונשמע וא"כ מדוע היה צריך הקב"ה לכפות עליהם הר כגיגית בכדי שקיבלו תורה, ותירצו דכיון שהתורה ניתנה בגילוי פנים דהינו התגלות שלמה דהקב"ה והתורה הם מציאות העולם ממילא בהכרח היו חייבים לקבל את התורה דעצם הגילו פנים הוא ככפה עליהם הר כגיגית, ולכן אע"פ שאמרו נעשה ונשמע מ"מ הוי ככפה עלים הר כגיגית.

ולפ"ז קשה מדוע היה צריך לגילוי פנים השלם במעמד הר סיני דע"י כן יחשב ככפה עליהם הר כגיגית ולא מספיק מה דאמרו נעשה ונשמע. ולפי' דברי המהר"ל מתבאר דבר נפלא דאמיתת רצון ה"י לא ליתן את התורה בכפיה דהינו בגילוי פנים כיון דע"י גילוי פנים קבלת התורה בא באונס דכפה עליהם הר כגיגית, ומ"מ הקב"ה נתן את התורה באונס בכדי ליצור דין דמאנס "לא יוכל לשלחה כל ימיו וגו' ולותהיה לאישה", דע"י הכפיה עם ישראל לא יפרד מהש"י.

ומבואר דבאמת רצון נותן התורה הוא לתן את התורה בהסתר פנים דהינו לא על ידיד כפיה אל מתוך אהבה דנעשה ונשמע, ורק בכדי להגיע לתכלית שעם ישראל לא יפרד ולא יוכל לשלחה נתן הש"י את התורה בגילוי פנים שזה עצם הכפיה.ה. ועפ"ז מבואר דעם ישראל שבאותו הדור חשבו דאחר חורבן בית ראשון כיון דליכא עוד גילוי פנים א"כ הש"י עזבם לדרכי הטבע ח"ו, ונתברר להם ע"י סיפור המגילה דנהפוך הוא דהא דהקב"ה היה בגילוי פנים הוא מצב של כפיה ואונס ולא מתוך רצון דנעשה ונשמע.

אולם עכשיו דהקב"ה בהסתר פנים זהו האמת דנתינת התורה המתקבלת מתוך אהבה ורצון פנימי של כל אחדו אחד. וזה מה דאמרינן 'הדר קיבלוה מאהבה' דבאותו הדור הבינו דהש"י השתא בא בגילוי פנים דהסתר פנים וממילא מוכשרים אנו לקבל תורה מאהבה ובשמחה ולאמתוך אונס וכפיה.ומתבאר הא דאמרינן מה שחר סוף הלילה אף אסתר סוף הנסים, דהגילוי פנים של ניסים שהיו עד אותו הדור הוא חושך כיון דהוא קבלת התורה מתוך הכרח ולא מאהבהוכל ענין הגילוי פנים אינו דבר עצמי אלא בכדי להשיג מצב של ולא יוכל לשלחה כל ימיו, והשתא בזמן הסתר שפסקו הנסים הינו שחר, דמקבלים תורה מאהבה דנעשה ונשמע ולא מתוך כפה עליהם הר כגיגית.

ועתה לאחר ההתגלות נהפוך הוא לא בא בביטוי רקבקבלת התורה ובסיפור המגילה, אלא בכל מציאות העולם דמזמן הסתר ואילך דרך הקב"ה וכל מציאותה עולם הוא נהפוך הוא ממש בכל דבר הנראה לעניים אינו אמת אלא דנהפוך הוא.

והרבה מדרשים על דרך זה, עולם הפוך ראיתי, וכןוראיתיה את אחורי ופני לא יראהו, וכו' דכל זה דרךמציאות העולם שאם יעלה על דעת האדם שדבר רע הוא, באמת נהפוך הוא דלא רק שאינו לא רע אלא טוב בעצם.

ומכיון שמרדכי והמן הם מגלמים את גילו ההנהגה שלונהפוך הוא והסתר פנים, ממילא במהותם ובשורשנפשם הוי בהם נהפוך הוא לגילוי רצונו יתברך וזה הא דאמרינן ומרדכי רצוי לרוב אחיו ומנגד מבני בניו שלהמן למדו תורה בבני ברק.

ו. ובזה מתבאר עניין עמלק ''אשר קרך בדך'' דעניין מחיית עמלק בא בייתר שאת ביום הפורים כיון דדרך הקב"ה היה לתת את התורה בתחילה בדרך של גילוי פנים בכדי להיות דין מאנס דלא יוכל לשלחה, אך באמת רצון הקב"ה לשנות מצב זה לדרך של הסתר פנים בכדי שיקבלו תורה מאהבה.

אך דרכו של עמלק בכל שינוי למצוא מקום לקרר בנהפוך הוא דמה שהקב"ה עזבם אינו בשביל ישראל אלא לעזבם ח"ו, אך בזה נתונה העבודה לפנינו לקבל נכון את בחינת הנפוך הוא ולהפכו נגד עמלק להבין שזה רצון ה' ודרך ה' שנעבדו מתוך הסתר פנים בכדי להיות בהדר קיבלוה מאהבה.

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.